DERNEK KURMA HAKKI
Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir.
Dernek kurucularının fiil ehliyetine sahip olması gerekir.
Bir derneğin kurulabilmesi için en az 7 gerçek kişiye ihtiyaç vardır.
Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar.
DERNEK NASIL KURULUR?
A-DERNEK KURULUŞU İÇİN İSTENEN BELGELER
1- Dernek Tüzüğü ( 3 adet asıl ve bütün sayfaları tüm kurucular tarafından imzalı olacak )
2- Bilgisayar veya daktilo ortamında doldurulmuş Dernek Kuruluş bildirimi ( 3 adet asıl, karşıları kurucular tarafından imzalı, TC kimlik numarası düzgün, okunaklı ve yerleşim yeri açık ikamet adresi olacak (EK-2)
3- Yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişi veya kişilerin adı, soyadı, (sabit numara ve mobil telefon) yerleşim yerlerini belirten imzalı liste. ( 3 adet)
4- Dernek Merkezinin tapuda mesken olarak gösterilen yerlerde açılması durumunda, kat malikleri kurulunun oybirliği ile alacağı karar örneği (1 adet), (kira kontratı 2 adet)
Veya Dernek merkezinin açılacağı yer tapuda iş yeri geçiyorsa kira kontratı ( 2 adet)
5- Dernek kurucuları arasında tüzel kişilerin bulunması halinde bu tüzel kişilerin unvanı, yerleşim yeri ve kuruluş belgesi ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kişi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın fotokopisi
6- Kurucular arasında yabancı dernek veya dernek ve vakıf dışında kar amacı gütmeyen kuruluşlar bulunması halinde bu tüzel kişilerin dernek kurucusu olabileceğini gösteren İçişleri Bakanlığınca verilmiş izin belgesi.
7- Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa bunların Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösteren belgelerin fotokopileri.
Dosyalama şekli
1-Kuruluş bildirimi (En üstte olacak şekilde 3 Adet)
2-Yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişiler listesi (3 Adet)
3-Tüzük (3 Adet)
4-Kira Kontratı (2 adet)
İlgili Evraklar Kuruculardan Biri Tarafından Kaymakamlığa Getirilecektir.
B) ŞUBE KURULUŞLARINDA İSTENEN BELGELER
1- Tüzüklerinde şube açabileceği belirtilmiş dernekler, genel kurullarınca yetki verilen yönetim kurullarının yetkili kılacakları en az üç kişinin imzaladığı bilgisayar veya daktilo ortamında doldurulmuş 3 adet Kuruluş Bildirimini (EK- 2) ve aşağıda belirtilen eklerini şubenin açılacağı yerin mülki idare amirliğine verirler.
2- İlgili dernekler müdürlüğünce onaylanmış iki adet dernek tüzüğü,
3- Şube kurucuları arasında tüzel kişiliklerin bulunması halinde; bu tüzel kişilerin unvanı, yerleşim yeri ve kuruluşuna ait belgeler ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kişi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın fotokopisi, (2 Adet)
4- Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa, bunların Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir belgelerin fotokopileri. (3 Adet)
5- Geçici yönetim kurulu üyeleri ile yazışma ve tebligatı almaya yetkili kurucu kişilerin adı, soyadı, yerleşim yerlerini ve imzalarını belirten liste, (3 Adet)
6- Şube açılması için yönetim kuruluna verilmiş yetkiyi gösteren genel kurul kararının fotokopisi, (3 Adet)
7- Kurucu olarak yetkilendirilmiş kişiler için alınmış dernek yönetim kurulu kararı fotokopisi. (3 Adet)
8-Çocuk derneklerinin şubelerine tüzel kişiler kurucu veya üye olamazlar, ayrıca çocuk dernekleri şubelerinde kuruluş bildirimine, kurucu çocukların yasal temsilcilerinin izni eklenir. (3 Adet)
C) TEMSİLCİLİK KURULUŞLARINDA İSTENEN BELGELER
Dernekler, gerekli gördükleri yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilirler. Temsilcilikler, şube veya dernek genel kurullarında temsil edilmezler. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir hükmü amirdir.
Genel Merkezin Yönetim Kurulu Kararı
Temsilcilik adresi
Dilekçe